Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Papa Turmada - zapiekanka ziemniaczana z Kolumbii

Dodany , autor joanna63

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować formę do zapiekanek.
  • Ziemniaki obgotować w osolnej wodzie. Odcedzić i pozwolić odparować.
  • Oliwę rozgrzać na średnim ogniu; Podsmażyć kiełbaski przez 5 minut. Dodać przyprawy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę/por. Zmniejszyć gaz i dusić całość przez około 10 minut.
  • Włożyć chleb do miski; polać mlekiem tak, żeby każdy kawałek był zwilżony.
  • Połowę ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Na ziemniaki nałożyć masę z kiełbasek. Przykryć pokrojonymi jajkami, połową kawałków chleba, mozarellę, resztę ziemniaków, resztę chleba, i na wierzchu posypać parmezanem.
  • Wstawić do piekarnika, zapiekać około 30 minut.
Edytuj przepis

Poznaj ser użyty w przepisie:

Mozzarella
Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką fakturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas zwany jest Bocconcini.

Parmezan
Parmezan to ser twardy, o ziarnistej konststencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Przede wszystkim powszechnie znany jako najpopularniejszy na świecie ser do ucierania. Jest to ser typu grana, twardy, robiony z pasteryzowanego twarogu.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: