Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pachnące zapiekane ziemniaczki z cukinią i pomidorami

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • ok. 1 kg młodych, małych ziemniaczków
  • 1 nieduża cukinia zielona
  • 1 nieduża cukinia żółta
  • 3 dość duże pomidory
  • 6 małych cebulek
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli prowansalskiej
  • 2 szczypty cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 g sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego! np. GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony ŚmietankowySer topiony ŚmietankowySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ok. 1 kg młodych, małych ziemniaczków
  • 1 nieduża cukinia zielona
  • 1 nieduża cukinia żółta
  • 3 dość duże pomidory
  • 6 małych cebulek
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli prowansalskiej
  • 2 szczypty cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 g sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego! np. GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony ŚmietankowySer topiony ŚmietankowySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki oskrobałam i ugotowałam, odcedziłam. Cukinie umyłam, pokroiłam w grube plasterki - były młode z soczystymi środkami i nie obierałam ich też ze skórki. Przestudzone ziemniaki i pokrojoną cukinię przełożyłam do miski. Oprószyłam czosnkiem granulowanym, papryką, pomidorami suszonymi, połową pieprzu i większością soli, wymieszałam delikatnie, skropiłam 3 łyżkami oliwy, wymieszałam potrząsając naczyniem, odstawiłam na pół godziny.

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w grubą kostkę. Cebulki pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, zeszkliłam cebulę, dodałam pomidory i smażyłam je mieszając 5 minut na silnym ogniu żeby
nieco odparowały. Doprawiłam odrobiną cukru, solą i resztą pieprzu.
Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, porwane liście bazylii i tymianek.

W naczyniu do zapiekania ułożyłam plastry cukinii, kolorami naprzemiennie, dookoła a na środek wyłożyłam stertkę ziemniaków. Sosem pomidorowym polałam cukinię, ziemniaków właściwie nie.
Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piekłam ok. 30 min.. Potem posypałam jeszcze ziemniaki startym serem i piekłam 5 min. aż ten się rozpuścił.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: