Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Ciasto:
  • 30 dkg,mąki,
  • 2 dkg.drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1/2 lyżki cukru,
  • sól do smaku.

Wierzch:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:
  • 30 dkg,mąki,
  • 2 dkg.drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1/2 lyżki cukru,
  • sól do smaku.

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok.30 min.Potem wlać powoli do przesianej mąki razem z pozostałym mlekiem. Wyrobić energicznymi ruchami ciasto tak, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto odkleja się od ręki, wlać powoli olej ciągle wyrabiając. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, ponownie wyrobić przez parę minut, po czym wyłożyć na wysmarowaną tluszczem blachę, podnosząc nieco brzegi. Wierzch posmarować olejem i układać na nim warstwami:
  • sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w plastry pmidory,
  • pokrojone w kostkę mięso,
  • cebulę pokrojoną w półplasterki.

Oprószyć przyprawami, skropić olejem i posypać obficie serem cheddar. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,ok.30 min.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: