Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy z białek pianę – dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Żółtka przyprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią, dolewamy mleka, a następnie łączymy z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Kiedy będzie zarumieniona, wylewamy na nią jajka i wsypujemy pokrojony szczypiorek. Smażymy z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą. Jeśli sprawia nam to problem, możemy użyć talerza – kładziemy na patelni talerz, na którym zmieści się omlet, przekładamy patelnię do góry dnem, a następnie zsuwamy omlet z talerza z powrotem na patelnię. Kiedy obie strony będą już zarumienione, kładziemy na omlecie jeszcze trochę pokrojonej szynki oraz plasterki sera. Składamy na pół i zdejmujemy z patelni.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze