Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 10 dużych ziemniaków(najlepsze są „ziemniaki grillowe”, sprzedawane w paczkach)
  • 10 plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego! królewskiego (ser nie powinien mieć zbyt dużo dziurek)
  • ząbek czosnku
  • łyżka miękkiego masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 2 łyżki klarowanego masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 10 dużych ziemniaków(najlepsze są „ziemniaki grillowe”, sprzedawane w paczkach)
  • 10 plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego! królewskiego (ser nie powinien mieć zbyt dużo dziurek)
  • ząbek czosnku
  • łyżka miękkiego masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, ułożyć  na dużej łyżce i poprzekrawać na plastry nie dokrawając ich do końca, aby każdy plasterek „ trzymał się” z innymi. Lekko posypać solą i pieprzem.
2.Plasterki sera pokroić na ćwiartki
3.Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną pieprzu i szczyptą soli.
4.W nacięcia ziemniaka wkładać ćwiartki plasterka sera. Jedynie w pierwsze i ostatnie  po odrobinie masła czosnkowego albo łącznie z serem albo, jeśli nacięć jest więcej niż  4 - w przecięcia bez sera.
5.Całe ziemniaki posmarować przy pomocy pędzelka rozpuszczonym  klarowanym masłem.
6.W nagrzanym do 190 st.C piec ziemniaki mniej więcej 50 minut,gdyby nakłute wykałaczką nie były dość miękkie – przedłużyć  pieczenia. Jest to znakomity dodatek do pieczonego mięsa, drobiu lub  po prostu pikantnej pomidorowej sałatki.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: