Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

  • 300g ciasteczek typu digestive
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 600g serka homogenizowanegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!
  • 500g śmietany 30%
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 6 jajek i 2 żółtka
  • 200g cukru
  • 240g kwaśnego dżemu
  • 2 łyżki wody

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 300g ciasteczek typu digestive
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 600g serka homogenizowanegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!
  • 500g śmietany 30%
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 6 jajek i 2 żółtka
  • 200g cukru
  • 240g kwaśnego dżemu
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180stC. Ciastka rozdrobnić, dodać do nich masło, esencję i rozdrobnione orzechy. Okrągłą formę o średnicy 22cm wyłożyć plastyczną masą i podpiec przez 10 min. W międzyczasie zmiksować jajka i żółtka z cukrem, aż trochę zbieleją, dodać kolejno: ser, śmietankę (jeśli jest bardzo rzadka, ubić chwilę), jogurt, cały czas mieszająć, by uzuskać jednorodną masę.

Masę serową wylać na gotowy spód. Ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch się nie przypiekł zbytnio, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190st C na 10min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180st C i piec przez kolejne 60min. Schładzać w lodówce (najlepiej przez noc). Przygotować syrop, podgrzewając w rondlu dżem z wodą. Polać ciasto i podawać.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: