Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • pół razowca (wagi ok.40 - 50 dag) szklanka mleka
  • średni kalafior
  • 30 dag podgrzybków lub maślaków
  • 8 jaj
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • sól
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • łyżeczka masła do posmarowania formy

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • pół razowca (wagi ok.40 - 50 dag) szklanka mleka
  • średni kalafior
  • 30 dag podgrzybków lub maślaków
  • 8 jaj
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • sól
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • łyżeczka masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1.Razowiec pokroić w plasterki, skropić  mlekiem. Gdy chleb nasiąknie zmielić go  w maszynce do mięsa.
2. Dwa jajka ubić mikserem, dodać do zmielonego chleba i  wymieszać. Przełożyć masę do posmarowanej masłem formy, wyrównać  łyżką powierzchnię.
3.Zagotować w garnku 2 - 3 litry lekko osolonej wody, wrzucić do niej oczyszczone grzyby i podzielonego na kawałki kalafiora.
4.Wyjąć łyżką cedzakową grzyby i zmielić je w maszynce do mięsa, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć  w formie na warstwie chlebowej .
5.Wyjąć także z wody cząstki kalafiora i ułożyć na warstwie grzybowej.
6.Zmiksować pozostałe jaja z żółtym serem i zalać wierzch zapiekanki.
7.Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C i zapiekać ok.15 minut. Po upieczeniu posypać potrawę  siekaną zielona pietruszką.

Najnowsze komentarze