Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Niemiecki przysmak cebulowy

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 40 dag mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 8 cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • puszka pomidorów pelati,
  • pół łyżeczki kminku,
  • kawałek ementaleraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TrioSer żółty TrioSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • odrobina słoniny do posmarowania formy,
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 40 dag mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 8 cebul,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • puszka pomidorów pelati,
  • pół łyżeczki kminku,
  • kawałek ementaleraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TrioSer żółty TrioSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • odrobina słoniny do posmarowania formy,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zalać drożdże letnią wodą, dodać 2 łyżki maki i zamieszać, by się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia. Z reszty mąki, wody, rozpuszczonych drożdży i szczypty soli zrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę. Obrać cebule i czosnek. Cebulę pokroić w paski a czosnek posiekać drobno. Zeszklić na rozgrzanej oliwie.

Dodać pomidory wraz zalewą. Przyprawić sola, pieprzem i zmielonym kminkiem. Dusić aż odparuje cały płyn. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ponad 1 cm. Wypełnić nim natłuszczoną skórką słoniny formę do pieczenia. Pokryć placek pomidorowo-cebulowym farszem. Skropić oliwą i piec w temperaturze 220 st. C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorący placek posypać odrobiną grubo zmielonego pieprzu i startego ementalera.

Najnowsze komentarze