Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Naleśniki zapiekane z serami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smarowania patelni.


Na farsz:
2 twarogowe serki ziołowe (po 10 dag).

Na sos beszamel:



Do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 2 łyżki masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smarowania patelni.


Na farsz:
2 twarogowe serki ziołowe (po 10 dag).

Na sos beszamel:



Do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto na naleśniki dokładnie mieszając wszystkie podane składniki. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt gęste, dolać nieco wody lub mleka. Odstawić ciasto na pół godziny, po czym usmażyć cienkie naleśniki. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę i smażyć, aż zasmażka się spieni, wówczas dolewać po trochu mleka.

Gotować beszamel, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Każdy naleśnik smarować serkiem ziołowym, złożyć w chusteczkę, ułożyć jeden przy drugim w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamel i posypać startym serem cheddar.

Zapiekać w piekarniku w 180 st. C, aż ser się zrumieni.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Cheddar
Sery typu Cheddar były pierwotnie produkowane w Anglii, jednak obecnie są one wytwarzane w wielu krajach na całym świecie. To najczęściej kupowany i najchętniej spożywany ser na świecie. W odróżnieniu od innych dobrze znanych serów, nazwa Cheddar nie jest prawnie chroniona...

Najnowsze komentarze