Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Naleśniki z serami i porami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na naleśniki:
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • łyżka oleju do smażenia.

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na naleśniki:
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • łyżka oleju do smażenia.

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Zmiksować wszystkie podane składniki ciasta i odstawić je na pół godziny. Następnie usmażyć naleśniki na smarowanej cienko olejem patelni. Pory starannie oczyścić, odciąć zielone końcówki, resztę pokroić w cienki makaronik; rozgrzać na patelni masło z olejem, dodać pory i pokruszoną kostkę bulionu warzywnego, dodać pieprz i mieszać ,aż pory się podduszą i staną szkliste, wówczas dodać 4 łyżki wody i dusić dalej pod przykryciem jeszcze 4-5 minut. Fetę pokruszyć widelcem, dodać do porów wraz z 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki. W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć pierwszy naleśnik, na nim duszone pory z fetą, na nich plasterek sera gouda, następnie kolejny naleśnik, pory i ser gouda i tak dalej, powinno być 8 warstw przy czym ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik, który posypać startym serem. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i zapiekać naleśniki około 20 - 25 minut.

Najnowsze komentarze