Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Naleśniki waniliowo - truskawkowe

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • < 30 PLN

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • woda - ile zabierze ciasto (zw. lub gazowana)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju


NADZIENIE:



SOS:

  • 0,5 kg truskawek - mogą być świeże albo mrożone
  • 3-4 łyżki cukru (ilość cukru w/g własnego smaku - dojrzałe truskawki potrzebują go mniej)
  • sok z 1 cytryny

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • woda - ile zabierze ciasto (zw. lub gazowana)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju


NADZIENIE:



SOS:

  • 0,5 kg truskawek - mogą być świeże albo mrożone
  • 3-4 łyżki cukru (ilość cukru w/g własnego smaku - dojrzałe truskawki potrzebują go mniej)
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, cukrem waniliowym i olejem. Mieszając dodajemy przesianą mąkę i tyle zimnej wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Odstawiamy je na 30 min.. Po tym czasie mieszamy ponownie bardzo dokładnie i ew. dolewamy nieco wody - ciasto odpoczywając gęstnieje bo mąką pęcznieje. Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni.

Gotowe, ciepłe, smarujemy niezbyt grubo serkiem waniliowym, układamy po trzy, jeden na drugim, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie na 4 kawałki. Układamy po kilka kawałków na talerzu i polewamy sosem truskawkowym.

Sos: truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy - to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: