Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli. 

Do smażenia:  
  • 2 łyżki oleju lub oliwy.

Na nadzienie:  
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 25 dag białego póltłustego sera,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Do smażenia:
  • 2 łyżki masła lub margaryny.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli. 

Do smażenia:  
  • 2 łyżki oleju lub oliwy.

Na nadzienie:  
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 25 dag białego póltłustego sera,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Do smażenia:
  • 2 łyżki masła lub margaryny.

Sposób przygotowania:

Usmażyć naleśniki: wymieszać wszystkie składniki lub zmiksować przy pomocy ręcznego miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Smarować patelnię olejem lub oliwa przy pomocy nawiniętego na patyczek kawałka aptecznej gazy. Smażyć cienkie naleśniki, składać je na odwróconym dnem do góry płaskim talerzu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę usmażyć  na jasnozłoto na maśle. Ostudzone  i obrane ziemniaki zemleć  w maszynce do mięsa wraz z cebulą i białym serem. Masę wymieszać, dodać sól i pieprz. Nakładać w naleśniki farsz , składać je „w chusteczke” i obsmażać na maśle na jasnozłocisto. Podawać z surówka lub tylko z ostrym sosem.

Najnowsze komentarze