Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Naleśniki meksykańskie

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:

  • Szklanka i ćwierć szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • łyżka oleju do smarowania patelni.


Na farsz:

  • Ok.50 dag mielonego mięsa z indyka,
  • mięsista czerwona papryka,
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • średnia czerwona cebula,
  • puszka konserwowej kukurydzy i puszka czerwonej konserwowej fasoli,
  • koncentrat pomidorowy do smaku,
  • 5 łyżek oleju,
  • szczypta majeranku,
  • mielonej czerwonej słodkiej papryki,
  • można dodać szczyptę gotowej przyprawy do mielonego mięsa.


Do zapieczenia:
4 łyżki startego ostrego żółtego sera

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • Szklanka i ćwierć szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • łyżka oleju do smarowania patelni.


Na farsz:

  • Ok.50 dag mielonego mięsa z indyka,
  • mięsista czerwona papryka,
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • średnia czerwona cebula,
  • puszka konserwowej kukurydzy i puszka czerwonej konserwowej fasoli,
  • koncentrat pomidorowy do smaku,
  • 5 łyżek oleju,
  • szczypta majeranku,
  • mielonej czerwonej słodkiej papryki,
  • można dodać szczyptę gotowej przyprawy do mielonego mięsa.


Do zapieczenia:
4 łyżki startego ostrego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Przygotować naleśniki: wymieszać mikserem wszystkie składniki ciasta, smarować patelnię olejem i piec cienkie naleśniki. Odkładać na odwrócony dnem do góry talerz. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać mięso i smażyć kilka minut mieszając, dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem.

Osączyć fasolę (można ją przepłukać na durszlaku szklanką przegotowanej wody) oraz kukurydzę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonego mięsa dodać kukurydzę, fasolę, pokrojoną paprykę i puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy do smaku. Mieszając dusić jeszcze 5 - 10 minut.

Do wnętrza naleśników nałożyć obficie farsz, złożyć na połówki, ułożyć na blaszce lub półmisku żaroodpornym, posypać startym serem, zapiekać w piekarniku do momentu stopienia się sera.

Najnowsze komentarze