Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Naleśniki gryczane z serowo-mięsnym nadzieniem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 10 łyżek mąki gryczanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • kopiasta łyżka masła
  • łyżka oliwy

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 10 łyżek mąki gryczanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • kopiasta łyżka masła
  • łyżka oliwy

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę gryczaną i pszenną z solą, mlekiem i wodą oraz jajkami, zmiksować ciasto i odstawić na 30 minut. Roztopić masło, dodać do ciasta i jeszcze raz dobrze wymieszać. Smażyć naleśniki na posmarowanej oliwą patelni, układać na odwróconym do góry dnem płaskim talerzu. Przygotować farsz: posiekać cebulę oraz pieczarki, przecisnąć przez praskę ząbek czosnku. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć najpierw cebulę z czosnkiem, zanim zacznie się rumienić dodać posiekane pieczarki i mięso oraz kaszę gryczaną. Doprawić keczupem, solą, pieprzem i siekanym tymiankiem. Poddusić wszystko razem. Ser rokpol pokroić na tyle kawałków, ile jest naleśników. Na naleśnikach układać farsz, dodawać po kawałku sera. Składać naleśniki w chusteczkę. Układać na żaroodpornym półmisku i pokropić 2 łyżkami oliwy. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 st C około 25 minut.

Najnowsze komentarze