Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • półtorej szklanki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich

Na sos serowy:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • półtorej szklanki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich

Na sos serowy:

Sposób przygotowania:

1.Drożdże pokruszyć, wymieszać ze szklanką ciepłej wody, kiedy nieco wyrosną dodać do mąki, wlać olej lub oliwę i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest gładkie odstawić, przykryte ściereczką ,w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2.Na łyżce oleju podsmażyć  mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić  koncentratem i startym serem, solą i pieprzem oraz szczyptą  ziół prowansalskich.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość pól centymetra, wykrawać szklanką  krążki. Na połowie z nich układać po łyżeczce farszu, przykrywać drugim krążkiem i starannie zlepiać brzegi.
4.Racuszki smażyć na oleju ,z obu stron  na rumiano. Gotowe odkładać  na papierowy ręcznik ,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5.Przygotować sos: zagotować szklankę  wody z kostką rosołową, pokrojonym na kawałki serkiem topionym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym oraz pozostałymi ziołami. Kiedy ser się rozpuści sos jest gotowy. Podawać gorące racuszki z dodatkiem sosu serowego.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: