Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Moja zapiekanka żarłoka

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Umyte i osączone z wody mięso odkroić od kości. Pokroić w plastry półtoracentymetrowe, lekko je rozbić i pokroić w paski w poprzek włókien. Mięso oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i obsmażyć na rumiano na smalcu. Kapustę pozbawić wierzchnich liści i resztę obgotować w osolonej wodzie. Po wystudzeniu poszatkować.  

Włożyć do rondla zalać smalcem po smażeniu, śmietaną, dodać sporą szczyptę kminku, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dusić 30 minut na małym ogniu.Układać w żaroodpornym naczyniu przemiennie warstwy kapusty, schabu i znów kapusty, która winna być na wierzchu. Zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami i posypać zapiekankę z wierzchu. Położyć kilka grudek masła i zapiekać w temperaturze 150 st. C przez 30 minut.

Najnowsze komentarze