Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Moja sałatka pikantnie wykwintna

Dodany , autor olka20006

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 op. makaronu ryżowego-nitki
  • ok.50 g sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! dowolnego
  • 2 papryczki chili
  • 1 papryka słodka(oczywiście świeża)
  • 1 świeży ogórek
  • 1 kabaczek świeży
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 400 g miesa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • garść platków migdalów
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól,pieprz oraz przyprawa do mięsa mielonego lub inna którą lubimy.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 op. makaronu ryżowego-nitki
  • ok.50 g sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! dowolnego
  • 2 papryczki chili
  • 1 papryka słodka(oczywiście świeża)
  • 1 świeży ogórek
  • 1 kabaczek świeży
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 400 g miesa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • garść platków migdalów
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól,pieprz oraz przyprawa do mięsa mielonego lub inna którą lubimy.

Sposób przygotowania:

1.Z mięsa mielonego+przyprawy+czosnek(przepuszczony przez praske) wyrabiamy masę i tworzymy małe kuleczki(pulpeciki),które gotujemy w bulionie aż do miękkości.Odcedzamy i zostawiamy do ostygniecia.
2.Bulionu nie wylewamy gdyż obgotowujemy w nim kabaczkaoraz zaparzamy liście kapusty.Warzywa nie powinny się rozgotować,powinny być lekko twardawe.Warzywa kroimy w paseczki.
3.Makaron gotujemy wg. przepisu w osolonej wodzie ok 3 min.Odcedzamy(przelewamy zimna wodą aby sie nie kleił) i studzimy.
4.Ogórki obieramy i kroimy w paseczki to samo robimy ze slodka papryką i serem.
5.Z papryczek chili wyciągamy nasionka(chyba,że lubicie jeszcze bardziej pikantnie to zostawcie:)!) i kroimi na cieniutkie paseczki 1,5 papryczki
6.Robimy sos z oliwy+pozostała papryczka chili+sól+sok z cytryny-miksujemy blenderem
7.Migdaly prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
8.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy.Na koniec posypujemy płatkami migdalów i dekorujemy wg. uznania.
Sałatka idealna na wspaniałą kolacyjkę przy świecach ilampce wina,ktore złagodzi pikantność sałatki  a rozgrzeje nasze serca:)
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: