Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 275g mozzarelliSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! w formie mini kulek( waga już bez zalewy)
  • 3 małe cebulki czerwone lub szalotki
  • 1,5 świeżej ostrej czerwonej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego(lub gałązka świeżego) i oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżecza listków świeżego tymianku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 275g mozzarelliSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! w formie mini kulek( waga już bez zalewy)
  • 3 małe cebulki czerwone lub szalotki
  • 1,5 świeżej ostrej czerwonej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego(lub gałązka świeżego) i oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżecza listków świeżego tymianku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

Mozzarellki osączyć z zalewy- nie będzie potrzebna. Cebulki pokroić na ćwiartki, część w piórka. Ząbek czosnku drobno posiekać, drugi zostawić w całości. Jedną papryczkę zostawić w całości, połówkę pokroić na plasterki. Przygotować czysty, wyparzony ładny słoik- mniejszy niż na pół litra. Zioła wymieszać razem. Na dno słoika włożyć cebulki, całą papryczkę (przy ściance) trochę czosnku, ziół, na to połowę mozzarellek, znów czosnek, zioła. Resztę mozzarellek, dosypać resztę ziół, plasterki chili(bez pestek1. Dodać  dosłownie szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą z oliwek- tak by całkowicie przykryć kulki. Wymieszać potrząsając zamknięty szczelnie słoik. Odstawić do lodówki. Można spożywać już następnego dnia, ale mozzarella i oliwa będą bardziej aromatyczne po 2-3 dniach.

Tak przygotowana mozzarella jest świetnym dodatkiem do sałatek, a dodatek tej aromatycznej oliwy- w królewski sposób zastąpi dressing. Mnie bardzo smakuje wersja sałatki jak ta: kulki mozzarelli z zalewy, feta , drobne cebulki dymki ze szczypiorkiem, jak najmniejsze słodkie pomidorki, szczypta pieprzu, soli i właśnie oliwa z mozzarellek. Kulę mozzarelli w plastrach także marynowałam z dodatkiem grillowanej papryki i bakłażanka z pietruszką, czerwonym pieprzem- fajna na grzankę z drobno pokrojonym świeżym pomidorem bez skórki i świeżą bazylią:)
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: