Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Mięso zapiekane pod ziemniakami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 40 dag mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • puszka odsączonej z zalewy kukurydzy
  • 2 mięsiste pomidory
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Na masę ziemniaczaną:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 40 dag mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • puszka odsączonej z zalewy kukurydzy
  • 2 mięsiste pomidory
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Na masę ziemniaczaną:

Sposób przygotowania:

1.Rozgrzać  2 łyżki oleju, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się lekko podsmaży dodać także mięso. Chwilę smażyć.
2.Pomidory polać wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
3.Dodać do podsmażonego mięsa kukurydzę i pomidory, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4.Obrać i ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę do puree, po ostudzeniu dodać do nich jajka, starty ser,  rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
5.Posmarować  żaroodporną formę pozostałym olejem, przełożyć do niej najpierw mięso z kukurydzą, na wierzchu ułożyć masę ziemniaczaną, wygładzić wierzch.
6.Nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C i zapiekać potrawę 40 minut.

Najnowsze komentarze