Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • ładny podłużny kawałek łopatki wieprzowej wagi około 1 kg
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 jaja
  • 3 dymki wraz ze szczypiorem
  • czerstwa kajzerka
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki pokrojonego w drobniutką kostkę sera EdamSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego! lub innego łagodnego
  • łyżka oliwy lub oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ładny podłużny kawałek łopatki wieprzowej wagi około 1 kg
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 jaja
  • 3 dymki wraz ze szczypiorem
  • czerstwa kajzerka
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki pokrojonego w drobniutką kostkę sera EdamSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego! lub innego łagodnego
  • łyżka oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

1.Mięso z łopatki przeciąć  w taki sposób, aby powstał jak najszerszy płat, ułożyć na wierzchu płat folii plastikowej i tłuczkiem do mięsa uformować  mniej więcej równą powierzchnię. Lekko posypać solą, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką.
2.Mielone mięso doprawić  posiekaną dymką, solą i pieprzem, dodać namoczoną, wyciśniętą i następnie rozdrobnioną widelcem kajzerkę ,tartą bułkę oraz pokrojony w kostkę, ser i jaja. Dokładnie wyrobić masę.
3.Na płacie mięsa ułożyć uformowane w walec mielone, zawinąć roladę, można zesznurować bawełnianą nicią, następnie  posmarować olejem lub oliwą, ułożyć w  brytfannie.
4.W temperaturze 200°C piec około godziny, polewając wytworzonym sosem lub po trochu wodą.
Równie dobrze smakuje ta pieczeń na zimno jak i na ciepło.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Edam

Najnowsze komentarze