Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

łódeczki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 listków świeżej bazylii
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 100g sera Hochland biało czerwonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonyŻyczymy smacznego! o smaku śmietankowym
  • 125 ml mleka


Sos:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki ćwikły z chrzanem


Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

łódeczki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 listków świeżej bazylii
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 100g sera Hochland biało czerwonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonyŻyczymy smacznego! o smaku śmietankowym
  • 125 ml mleka


Sos:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki ćwikły z chrzanem


Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Mięso mielone łączymy z jajkami, musztardą, serkami, bułką tartą, mlekiem i posiekaną drobno bazylią oraz z kukurydzą odsączoną z zalewy.

 Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego, świeżo zmielonym pieprzem.
Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.

Mocząc ręce w zimnej wodzie nabieramy po porcji masy i kształtujemy długie paluchy około 6-8 cm.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć nadmiar tłuszczu .

Sos:

Majonez mieszamy z musztardą i ćwikłą z chrzanem.

Gotowe "paluchy" przekrawamy wzdłuż na pół.

Sos nakładamy do szprycy i na każdą "łódeczkę" nakładamy po porcji sosu.
Dekorujemy ziarnami kukurydzy.
Podajemy jako przystawkę lub z ziemniaczkami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: