Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Mazurek serowy - koronkowy

Dodany , autor nina_s

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyzki kakao
  • 12,5dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo

masa serowa:


  • ok 1 kg sera do wypiekówSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego! (nie trzeba mielić)
  • 1/2 kostki miękkiego masła (niekoniecznie)
  • 3 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa, płatki migdałowe i lukier zielony dodekoracji

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyzki kakao
  • 12,5dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo

masa serowa:


  • ok 1 kg sera do wypiekówSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego! (nie trzeba mielić)
  • 1/2 kostki miękkiego masła (niekoniecznie)
  • 3 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa, płatki migdałowe i lukier zielony dodekoracji

Sposób przygotowania:

Zagnieć kakaowe ciasto kruche, gdyby się kruszyło można dodać trochę oleju słonecznikowego lub sojowego. Podziel na dwie części zawiń w folię i wstaw 1 kulę do zamrażalnika na 2 godziny, drugą do lodówki. Przygotuj masę serową: żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ser, miekkie masło i budyń, wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj rodzynki. Na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką małą formę mazurkową utrzyj równomiernie w łezkę pierwszą kulęciasta wyjętą z zamrażalnika. Wyłóż na to masę serową,na góręułóż dekoracje z drugiej kuli ciasta. Upiec w średnio gorącym piekarniku na lekko rumiano. Po ostudzeniu udekoruj mazurek motywem wielkanocnym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: