Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Małdrzyki

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (na 6 — 8 osób),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka lub 1/4 kg białego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • sól i pieprz,
  • 3 — 4 łyżki oleju lub oleju z masłem do smażenia,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (na 6 — 8 osób),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka lub 1/4 kg białego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • sól i pieprz,
  • 3 — 4 łyżki oleju lub oleju z masłem do smażenia,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki i ser zemleć lub rozdrobnić w malakserze. Na maśle usmażyć na złoto najdrobniej pokrajaną cebulę. Połączyć masę ziemniaczano-serową z cebulą, dodać jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Małdrzyki, rodem z Litwy, można podawać z jakąkolwiek surówką, zieloną sałatą lub gotowaną kiszoną kapustą zaprawioną zasmażką.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: