Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • Pół opakowania makaronu np. kolanek,
  • 25 dag pieczarek,
  • masło,
  • 25 dag szynki, baleronu lub kiełbasy szynkowej,
  • cebula,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • żółty serSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • 1 szklanka bulionu,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Pół opakowania makaronu np. kolanek,
  • 25 dag pieczarek,
  • masło,
  • 25 dag szynki, baleronu lub kiełbasy szynkowej,
  • cebula,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • żółty serSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • 1 szklanka bulionu,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Ugotować makaron w osolonej wodzie nie rozgotowując czyli al dente.
2. Umyć i oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Wędlinę pokroić w kostkę.
4. Cebulę posiekać drobno i poddusić na łyżce masła w głębokiej patelni. Wymieszać z łyżką mąki, rozprowadzić bulionem i gotować 10 minut aż zgęstnieje.
5. Wrzucić na patelnię grzyby, wbić jajka roztrzepane ze śmietaną i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
6. Wysmarować dno i boki formy do zapiekania masłem. Włożyć połowę makaronu. Na wierzch wędlinę. Potem resztę makaronu. Na samej górze starty żółty ser. Wszystko zalać cebulowym sosem i zapiekać pół godziny w temperaturze 180 st. C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: