Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN


Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Sposób przygotowania:

Namoczyć  w wodzie czerstwą kajzerkę, odcisnąć, rozdrobnić widelcem. Cebulę posiekać jak najdrobniej. Mielone mięso wymieszać z  połową cebuli i rozdrobnioną bułką, dodać sól i pieprz. Ugotować makaron, odcedzić, ostudzić, wymieszać z rozbełtanymi jajami. Żaroodporne naczynie wysmarować obficie dwoma łyżkami masła, układać cienkimi warstwami: najpierw makaron z jajami, potem warstwę mięsa, którą posypać odrobiną siekanej cebuli i zielonej pietruszki, znów  warstwa makaronu - i tak do wyczerpania się składników. Warstwy powinny być możliwie cienkie, aby było ich jak najwięcej. Śmietanę wymieszać z jajami, polać musakę, na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałeczki pozostałe masło. Pod przykryciem zapiekać 35 minut w temperaturze 180 st C.

Najnowsze komentarze