Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Makaron z warzywami i serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 1 opakowanie świderków,
  • 10 dag sera EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Gouda Fit w plastrachSer topiony Gouda Fit w plastrachSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • pół paczki fasolki szparagowej,
  • brokuł,
  • 15 dag brukselki,
  • masło,
  • mąka,
  • bulion drobiowy,
  • pół szklanki śmietany,
  • tymianek,
  • sól,
  • kolorowy pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 opakowanie świderków,
  • 10 dag sera EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Gouda Fit w plastrachSer topiony Gouda Fit w plastrachSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • pół paczki fasolki szparagowej,
  • brokuł,
  • 15 dag brukselki,
  • masło,
  • mąka,
  • bulion drobiowy,
  • pół szklanki śmietany,
  • tymianek,
  • sól,
  • kolorowy pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron w posolonej wodzie. Umytą brukselkę podzielić na różyczki. To samo zrobić z brokułem. Oba warzywa ugotować w posolonej wodzie. Ugotować fasolkę szparagową. Wszystkie ugotowane warzywa odcedzić.

Ementaler pokroić w słupki. Stopić masło na patelni i dodać masło robiąc białą zasmażkę. Rozpuścić kostkę bulionu w połowie szklanki wody i przelać do zasmażki. Mieszając dodawać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek do smaku.

Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Wymieszać makaron z warzywami, polać sosem, posypać kolorowym pieprzem i ozdobić z wierzchu słupkami sera fantazyjnie ułożonymi. Zapiekać w temperaturze 170 st. C przez 30 minut.

Najnowsze komentarze