Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Makaron z sosem serowym

Dodany , autor Konto usunięte

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 400 g makaronu (duże muszle lub kolanka)
  • 500 g mieszanych grzybów, pokrojonych na paski
  • 5-6 młodych porów, cienko pokrojonych
  • około 6 łyżek tartego ParmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! (do smaku)
  • oliwa (do dolania do makaronu)
  • kawałek masła i olej roślinny (do smażenia)

Sos

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 400 g makaronu (duże muszle lub kolanka)
  • 500 g mieszanych grzybów, pokrojonych na paski
  • 5-6 młodych porów, cienko pokrojonych
  • około 6 łyżek tartego ParmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! (do smaku)
  • oliwa (do dolania do makaronu)
  • kawałek masła i olej roślinny (do smażenia)

Sos

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ugotować makaron i przelać zimną wodą.
Wlać odrobinę oliwy i wymieszać (dzięki temu makaron nie będzie się sklejał). Rozgrzać porządnie trochę oleju na patelni, dodać masło i natychmiast włozyć grzyby. Smażyć grzyby na złoto. W rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podgrzewać przez mniej więcej minutę.

Mieszając, wlewać stopniowo mleko. Kiedy całe mleko zostanie już dolane, doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć garnek z ognia i dodać ser. Wymieszać, tak, by połączył się z sosem. Spróbować i ewentualnie dodać więcej sera. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać makaron z sosem i cienko pokrojonymi porami oraz podsmażonymi grzybami. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Podawać z sałatką z rukoli i pieczywem czosnkowym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: