Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Makaron z parmezanem i pieczarkami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • opakowanie makaronu rurki,
  • 30 dag małych pieczarek,
  • sok z całej cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • szklanka rosołu (może być z kostki),
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki startego na cienkie paski  parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • pieprz, sól.

Do przybrania:
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • opakowanie makaronu rurki,
  • 30 dag małych pieczarek,
  • sok z całej cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • szklanka rosołu (może być z kostki),
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki startego na cienkie paski  parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • pieprz, sól.

Do przybrania:
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Na patelni roztopić pół łyżki masła, podsmażyć umyte i osączone oraz skropione łyżką  soku cytrynowego i poprzekrawane na ćwiartki pieczarki, doprawić pieprzem i solą. Rozgrzać na patelni  łyżkę masła i usmażyć na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusić, dodać śmietanę  i rosół. Gotować kilka minut, aby utworzył się gładki krem. Doprawić, solą i pieprzem oraz  pozostałym sokiem cytrynowym. Połączyć  kremowy sos z usmażonymi pieczarkami. Ugotować  al dente makaron, po odcedzeniu włożyć do garnka z sosem, wymieszać, dodać  starty na paski parmezan i lekko wymieszać. Podając posypać posiekanym szczypiorkiem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze