Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Makaron z ”owczym” sosem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • niepełna paczka szerokiego makaronu (tagliatelle),
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść listków bazylii,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
  • 10 dag owczego ostrego sera (może to być pecorinoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!, ale równie dobry będzie sos ze startym oscypkiemSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!),
  • pół szklanki dobrej oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • niepełna paczka szerokiego makaronu (tagliatelle),
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść listków bazylii,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
  • 10 dag owczego ostrego sera (może to być pecorinoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!, ale równie dobry będzie sos ze startym oscypkiemSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!),
  • pół szklanki dobrej oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Liście bazylii posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po umieszczeniu w moździerzu utrzeć.Do masy ucieranej w moździerzu dodawać po trochu starty ser, następnie rozdrobnione orzechy i masło. Utrzeć wszystko razem.Do masy, mieszając, dodawać po trochu oliwę do momentu, aż sos nabierze dość rzadkiej konsystencji.W dużej ilości wody ugotować makaron al dente, odcedzić i gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu.

Najnowsze komentarze