Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Makaron z camembertem i pieczarkami

Dodany , autor agabiedronka

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Porcja dla 2 osób:

  • 200 g makaronu (ja użyłam kokardki)
  • ok 12 szt większych pieczarek
  • duża pierś z kurczaka (ok 250 g) lub dwie mniejsze
  • jeden ser camembertSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon Camembert z paprykąValbon Camembert z paprykąValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Valbon BrieValbon BrieŻyczymy smacznego! (200 g)
  • szklanka śmietanki 18% (lub mleka 3,2% jeśli dbasz o linie:)
  • płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, słodka papryka, czosnek suszony, pieprz czarny (najlepszy grubo mielony)

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Porcja dla 2 osób:

  • 200 g makaronu (ja użyłam kokardki)
  • ok 12 szt większych pieczarek
  • duża pierś z kurczaka (ok 250 g) lub dwie mniejsze
  • jeden ser camembertSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon Camembert z paprykąValbon Camembert z paprykąValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Valbon BrieValbon BrieŻyczymy smacznego! (200 g)
  • szklanka śmietanki 18% (lub mleka 3,2% jeśli dbasz o linie:)
  • płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, słodka papryka, czosnek suszony, pieprz czarny (najlepszy grubo mielony)

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Obsypać przyprawami, ja użyłam słodkiej papryki, czosnku (bo te przyprawy preferuję do kurczaka, można dać takie jakie się lubi) oraz soli. Pieczarki pokroić w duże kawałki (najlepiej kapelusze na 4 części a ogonki na dwie), posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Po ok 10 min, dodać pieczarki. I w tym momencie trzeba bardzo uważać i smażyć już bardzo krótko, zanim pieczarki zdążą puścić sok. Powinny być twarde po przyrządzeniu! W śmietance (mleku) rozpuścić mąkę, dodać do mięsa z pieczarkami. Posmakować i ewentualnie dosolić. Camemberta pokroić na plasterki. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i poukładać plastry camemberta. Włożyć do piekarnika na 5 min i podawać.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: