Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • > 100 PLN

Opakowanie dowolnego kształtu makaronu: kokardki, rurki, świderki.

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Opakowanie dowolnego kształtu makaronu: kokardki, rurki, świderki.

Na sos:

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Śmietanę wylać na patelnię, dodać pokruszony lub pokrojony ser Gorgonzola, twarożek lub mascarpone oraz starty Parmezan lub Pecorino i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania aż powstanie gładki, jednorodny sos. Dokładnie mieszać.

Sos doprawić solą, pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Do gorącego sosu wrzucić gorący ugotowany makaron i starannie wymieszać przy pomocy dwóch widelców. Od razu podawać.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Gorgonzola
Gorgonzola to tradycyjny, farmerski, spółdzielczy ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej pleśni. Jego barwa waha się od biało-żółtej do słomkowej, z niepowtarzalnym marmurkowatym zielonym lub niebiesko-zielonym odcieniem żyłek pleśni.
Mascarpone
Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia. Ze względu na zawartość tłuszczu (ponad 50%), jest on szczególnie chętnie stosowany do deserów.
Parmezan
Przede wszystkim powszechnie znany jako najpopularniejszy na świecie ser do ucierania. Jest to ser typu grana, twardy, robiony z pasteryzowanego twarogu.
Pecorino
Pecorino to twardy owczy ser, o wysokiej zawartości suchej masy, z dodatkiem ziół lub bez, najlepszy na talerz serów do smakowania z winem, lub do tarcia jako dodatek do sosów, sałatek, pizzy.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: