Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Makaron a'la carbonara

Dodany , autor annamaria2204

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • Makaron pełnoziarnisty (pióra),
  • 25 dkg salami,
  • 8 dużych pieczarek,
  • 2 serki topioneSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony Cztery SerySer topiony Cztery SeryŻyczymy smacznego!,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • masło,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • 2 ząbki czosnku.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Makaron pełnoziarnisty (pióra),
  • 25 dkg salami,
  • 8 dużych pieczarek,
  • 2 serki topioneSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony Cztery SerySer topiony Cztery SeryŻyczymy smacznego!,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • masło,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Salami kroimy w cienkie paseczki i smażymy. Pieczarki obieramy, kroimy, a następnie smażymy na maśle. Serki topione rozpuszczamy w mleku (ja robię to blenderem żeby nie było grudek) doprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i bazylią. Sos wlewamy do usmażonych pieczarek połączonych z salami – dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany "al dente" makaron polewamy sosem a'la carbonara.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze