Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Łosoś w cieście francuskim z musem z bakłażana

Dodany , autor Kucharz Seromaniak

Dodaj przepis
  • Łosoś w cieście
  • łagodne

  • < 100 PLN

  • 600g ciasta francuskiego
  • 450g filetu z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 upieczona papryka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki posiekanego szpinaku lub mrożony odciśnięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g sera typu fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!
  • 8 listków bazylii
  • 2 upieczone bakłażany (przecięte na pół wzdłuż)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 70ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 600g ciasta francuskiego
  • 450g filetu z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 upieczona papryka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki posiekanego szpinaku lub mrożony odciśnięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g sera typu fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!
  • 8 listków bazylii
  • 2 upieczone bakłażany (przecięte na pół wzdłuż)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 70ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Łososia zamarynować  w soli i pieprzu, oraz otartej skórce  z cytryny
  • Paprykę upieczoną obrać i pokroić na duże kawałki (ćwiartki)
  • Pokroić ciasto francuskie na dwa prostokąty - jeden musi być szerszy od drugiego o 2 cm po dłuższej krawędzi. Przesypać delikatnie mąką.
  • Jajo wymieszać  z mlekiem, posmarować mniejszy prostokąt.
  • Na cieście (mniejszy prostokąt) układać szpinak wymieszany  z oliwą i czosnkiem, ser i paprykę. Następnie łososia, listki bazylii i przykryć ponacinanym jak kaloryfer drugim kawałkiem ciasta.
  • Posmarować dokładnie jajem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok 15-20 min.

Przygotować mus  z bakłażana:
  • Bakłażana obrać ze skóry
  • Wymieszać  w palstikowym naczyniu z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, pasta sezamową i natką pietruszki. Dolać oliwę i zmiksować na gładką masę.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: