Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • ok.1 kg leśnych grzybów (maślaki, podgrzybki, kozaki czy borowiki)
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • mąki i szklanka mleka oraz 1/2 szklanki śmietany
  • żółtko
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ok.1 kg leśnych grzybów (maślaki, podgrzybki, kozaki czy borowiki)
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • mąki i szklanka mleka oraz 1/2 szklanki śmietany
  • żółtko
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

1.Grzyby oczyścić, umyć, pokroić drobno.
2.Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby i udusić do miękkości, od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarły do dna. Tuż przed końcem duszenia dodać masło. Przełożyć grzyby do żaroodpornego naczynia.
3.Odlać z porcji mleka kilka łyżek, wymieszać z mąką, pozostałe zagotować. Połączyć zimne z gorącym mlekiem i doprowadzić do zagotowania, aby nieco zgęstniało. Ostudzić, energicznie mieszając  dodać żółtko, śmietanę  i starty ser. Doprawić solą i pieprzem.
4.Grzyby w naczyniu żaroodpornym zalać sosem mlecznym, posypać tartą bułką i zapiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż sos się zetnie.

Najnowsze komentarze