Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na makaron:
  • 20 dag(szklanka z czubkiem) krupczatki
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli i tyle wody, ile będzie trzeba, aby zagnieść elastyczne ciasto

Na masę:

Do wysmarowania foremki:
  • łyżka oleju

Do wysypania foremki:
  • 2 łyżki tartej bułki

Jako dodatek:
  • szklanka świeżych  miękkich owoców(posłodzonych do smaku) lub pół szklanki dżemu

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na makaron:
  • 20 dag(szklanka z czubkiem) krupczatki
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli i tyle wody, ile będzie trzeba, aby zagnieść elastyczne ciasto

Na masę:

Do wysmarowania foremki:
  • łyżka oleju

Do wysypania foremki:
  • 2 łyżki tartej bułki

Jako dodatek:
  • szklanka świeżych  miękkich owoców(posłodzonych do smaku) lub pół szklanki dżemu

Sposób przygotowania:

1.Zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować, pokroić w szerokie paski, wrzucić na wrzącą ,lekko osoloną wodę i gotować 9 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.
2.Utrzeć masło z cukrem(zostawić  łyżkę do piany z białek), dodać skórkę cytrynową, dalej ucierając dodawać żółtka i ser oraz kremówkę.
3.Ubić  białka na sztywną pianę, dodać na koniec cukier.
4.Wymieszać makaron z serem i pianą.
5.Naczynie do zapiekania(może to być tortownica) wysmarować  olejem, wysypać tartą bułką, przełożyć do naczynia masę makaronowo-serową.
6.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i zapiekać leguminę godzinę.
7.Podawać pokrojoną na trójkąty jak tort, polaną  zmiksowanymi owocami lekko posłodzonymi albo rozpuszczonym w 2-3 łyżkach wrzącej wody dżemem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: