Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Bakłażan i cebulę pokroić w kostkę. 
2.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. 
3.Mięso z cebulą podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień, dodać bakłażana i pomidory, dusić ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 
4.Masło roztopić w małym rondelku, dodać mąkę, wymieszać i zmniejszyć ogień. Mieszając, dolewać mleko. Dodać śmietanę i ciągle mieszając, gotować ok. 5 min.,  aż powstanie beszamel.
5.Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem, doprawić do smaku. 
6.Formę żaroodporną wysmarować masłem, wlać 2 łyżki sosu, kłaść kolejno: warstwę makaronu, farszu, beszamelu i siekanej bazylii, kończąc na warstwie beszamelu. 
7.Piec ok. 35 min w 200°C. Na 15 min przed końcem pieczenia ułożyć na wierzchu pomidorki.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze