Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

  • ½ opakowania płatów lazanii
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2,5 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • 3 jajka
  • 3 dymki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • spora szczypta suszonej bazylii

Do posmarowania żaroodpornej formy:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ½ opakowania płatów lazanii
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2,5 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • 3 jajka
  • 3 dymki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • spora szczypta suszonej bazylii

Do posmarowania żaroodpornej formy:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Obgotować płaty lazanii 5 minut w dużej ilości wrzącej wody, bardzo uważać, aby się nie skleiły, po czym wyjąć je, najlepiej delikatnymi kuchennymi szczypcami i odłożyć każdy osobno.
2.Cebule posiekać, zeszklić na oliwie, wsypać mąkę i chwilę smażyć, dodać rozmrożony lekko szpinak i odrobinę mleka oraz bazylię. Dusić 4 minuty. doprawić solą, pieprzem i startą gałką.
3.Jaja roztrzepać z mlekiem, wymieszać ze szpinakiem i podgrzewać  ,aby ścięły się  jajka.
4.Na maśle poddusić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przecier i pół szklanki wody, sól i pieprz. Gotować chwilę po czym doprawić odrobiną oregano.
5.W posmarowanej masłem żaroodpornej formie układać kolejno warstwy: płaty lazanii i szpinak. Ostatnią warstwą powinna być lazania, wierzch posypać startym serem, polać sosem pomidorowym.
6.Piec 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku  .

Najnowsze komentarze