Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Lazania z wędliną i włoską kapustą

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • po 5 łyżek masła i mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • słodka papryka w proszku
  • oliwa do nasmarowania formy
  • 10 dag dowolnej wędliny (szynka, polędwica wędzona lub schab w plastrach)
  • 8 płatów latanii
  • 10 dag sera EdamSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • po 5 łyżek masła i mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • słodka papryka w proszku
  • oliwa do nasmarowania formy
  • 10 dag dowolnej wędliny (szynka, polędwica wędzona lub schab w plastrach)
  • 8 płatów latanii
  • 10 dag sera EdamSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Kapustę oczyść zwierzchnich liści, usunąć  głąb. Obgotować  w posolonym wrzątku. Ostudzić, podzielić  na osobne  liście, z każdego usunąć  nerw. 
2.Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. 
3.Wlać mleko i bulion, gotować 5 min na małym ogniu stale mieszając. 
4.Włożyć  posiekaną zielona pietruszkę, doprawić  papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
5.Formę do zapiekania natłuścić, włożyć  połowę liści kapusty, przykryć połową wędliny, wlać 1/3 sosu. Przykryć wszystko płatami lazanii i resztą wędliny, polać połową pozostałego sosu. Na wierzchu ułożyć  resztę kapusty, wlać resztę sosu. Wierzch posypać  startym serem. 
6.Piec 40 minut w temperaturze 200 st.C.

Najnowsze komentarze