Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Lazania z dwoma serami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN


Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:

Sposób przygotowania:

Obgotować przez 4 minuty lazanie, opłukać  zimną wodą i odłożyć. Bakłażan pokroić na  plastry  co najmniej centymetrowej grubości, posolić i odłożyć na 30 minut. Wytrzeć kuchennym  papierowym ręcznikiem, ustawić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec 10 minut, po czym przewrócić na drugą stronę i znów piec 10 minut. Pokroić mozzarellę  oraz pomidory (najlepiej obrane ze skórki) w plasterki.

Przygotować sos: rozpuścić w garnuszku masło, dodać mąkę i smażyć aż spieni się i zbieleje, wtedy  mieszając wlać cienkim strumyczkiem mleko. Gotować ,aż sos zawrze. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką  muszkatołową, dodać  ¾ startego parmezanu i wymieszać. Naczynie do latanii (lub  zwykłe naczynie żaroodporne ) posmarować olejem, na dno wylać nieco sosu, na nim ułożyć płaty lazanii ,na nich plastry podpieczonego bakłażana, znów nieco sosu, na nim lazanię, na niej plasterki mozzarelli, znów sos, lazanię a następnie pomidory, sos i lazanię. Wierzch zapiekanki polać obficie sosem, posypać pozostałym starym parmezanem. W nagrzanym do temperatury 180 st. C zapiekać  lazanie  45 minut.

Najnowsze komentarze