Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 9 płatów lazanii
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 25 dag pieczarek
  • półtorej szklanki śmietany
  • 5 jaj
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Do posmarowania żaroodpornej formy do lazanii:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 9 płatów lazanii
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 25 dag pieczarek
  • półtorej szklanki śmietany
  • 5 jaj
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Do posmarowania żaroodpornej formy do lazanii:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Lazanie wrzucać na minutę  na wrzącą wodę, po czym wyjmować i odsączać.
2.Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Skwarki zdjąć  łyżką wazową, pozostawić na patelni wytopiony tłuszcz.
3.Pieczarki umyć, osuszyć poszatkowane plasterki, podsmażyć na tłuszczu pozostałym na patelni.
4.Posmarować masłem formę do latanii, ułożyć warstwę  płatów, na pierwszej warstwie ułożyć skwarki z boczku, znów warstwę płatów, na nich usmażone pieczarki. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę  płatów.
5.Wymieszać śmietanę  z jajami, doprawić  solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalać lazanię, wierzch posypać startym serem wymieszanym z tartą bułką
6.W piekarniku nagrzanym do 180 st. C zapiekać  lazanie około 50 minut.

Najnowsze komentarze