Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • bardzo pikantne

  • na słono

  • < 50PLN

Ciasto na lazanię

Farsz:

Beszamel:
  • sól
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • ćwiartka kostki masła
  • pieprz
  • bazylia
  • zioła prowansalskie

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto na lazanię

Farsz:

Beszamel:
  • sól
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • ćwiartka kostki masła
  • pieprz
  • bazylia
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Mięso przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą i czosnkiem granulownym i smażymy aż cała woda wyparuje. Cebulkę smażymy do zeszklenia. Pieczarki smażymy aż cała woda odparuje. Wszystko razem mieszamy, podlewamy lekko wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko gotujemy. Przyprawiamy bazylią. Z pół litra mleka odlewamy ¾ szklanki a resztę wstawiamy na mały ogień i wszucamy masło. Do 3 łyżek mąki dodajemy odlane wcześniej mleko i mieszamy by nie było grudek. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę z mlekiem i gotujemy aż sos zgęstnieje. Wstawiamy piekarnik na 180stopni. W tym czasie obgotowujemy płaty makaronowe i układamy pierwszą warstwę na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Następnie wykładamy cienką warstwę sosu mięsnego, polewamy beszamelem i pokrywamy warstwą tartego sera. Przykrywamy wartwą płatów makaronowych i znów mięso, beszamel i ser. Na koniec układamy płaty i pokrywamy serem. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 40 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: