Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • makaron do lasagne
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól
  • przyprawy: tymianek,  estragon
  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • 60 dkg sera zółtego ( w kostce lub plastrach)
  • pół kostki masła
  • pół szklanki mąki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • makaron do lasagne
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól
  • przyprawy: tymianek,  estragon
  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • 60 dkg sera zółtego ( w kostce lub plastrach)
  • pół kostki masła
  • pół szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy cebulę i mięso mielone. Przyprawiamy do smaku, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy przez pół godziny.

Beszamel:
Na osobnej patelni roztapiamy pół kostki masła, wsypujemy pół szklanki mąki i mieszamy. Do tego wlewamy mleko, dodajemy szczyptkę białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy dotąd, aż beszamel zgęstnieje. Na blaszkę wysmarowaną uprzednio margaryną, układamy makaron do lasagne, na to mięso, beszamel i ser żółty. Potem znów makaron, mięso itd. Układamy warstwami - mi wychodzą zazwyczaj trzy warstwy. Lasagne gotowa - wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: