Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w posolonej wodzie uważając, by nie rozgotować. Po ostudzeniu obrać i pokroić w grube plastry.
2.Szynkę pokroić w grube plastry i obsmażyć z obu stron na złoto na maśle.
3.Przecisnąć czosnek przez praskę.
4.Żaroodporne naczynie wyłożyć połową ziemniaków, na nich podsmażoną szynkę, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić ziołami prowansalskimi, polać tłuszczem ze smażenia, posypać świeżo zmielonym pieprzem i przykryć wszystko resztą plastrów ziemniaków. Na samym wierzchu ułożyć pokrojony w krążki camembert i grudkę masła.
5.Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i zapiekać ziemniaki z serem przez 20 minut, aż ser całkiem się rozpuści i zrobi z wierzchu złoty.

Poznaj ser użyty w przepisie:

[ser]Camembert[/ser]

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: