Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kurczak w parmezanie

Dodany , autor joanna63

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Sos:

  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta papryki w płatkach
  • szczypta cukru


Kurczak:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sos:

  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta papryki w płatkach
  • szczypta cukru


Kurczak:

Sposób przygotowania:

1 Przygotować sos. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dodać pomidory, oregano, płatki papryki i cukier. Zagotować, zmniejszyć gaz. Gotować na maleńkim gazie bez przykrycia 10-12 minut.

2 Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W czasie, kiedy sos pyrka na kuchence, przygotować kurczaka. Delikatnie rozbić filety. Posolić.

3 W misce wymieszać bułkę tartą z pół szklanki parmezanu. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka.

4 Rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Kawałki kurczaka panierować w jajku i bułce z parmezanem. Smażyć na oliwie do momentu aż będą złoto brązowe.

5 Na dno naczynia do zapiekania wylać cienką warstwę sosu, ułożyć na sosie kawałki kurczaka, wyłożyć resztę sosu na wierzch. Posypać z wierzchu bazylią, nałożyć plastry mozarelli, posypać resztą parmezanu.

6 Zapiekać 10-12 minut - aż mozarella zacznie brązowieć.

Podawać ze spagetti albo bagietką.
Edytuj przepis

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan
Nazwa tego gatunku sera wywodzi się od regionu we Włoszech, Parma, gdzie zaczęto go produkować w r. 1200 n.e. Jeden z nielicznych serów, który zachował starą formułę produkcji. Przez całe stulecia stanowił dumę Italii, a nazwa np.Parmigiano Reggiano, swiadczy o tym, że pochodzi z jakiegoś regionu Włoch...

Mozzarella
Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką fakturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas zwany jest Bocconcini...

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: