Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • spory kalafior,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki keczupu,
  • pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • sól,
  • cukier.


Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • spory kalafior,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki keczupu,
  • pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • sól,
  • cukier.


Na sos:

Sposób przygotowania:

W posolonej i posłodzonej wodzie ugotować na pół miękko starannie umyty, podzielony na małe różyczki kalafior. Odcedzić i rozdrobnić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebule posiekać i poddusić na łyżce oliwy, po czym dodać do rozdrobnionego kalafiora wraz z jajami, keczupem, mąką oraz solą i pieprzem do smaku. Starannie wyrobić.

Z masy formować niewielkie owalne kotlety, które obtaczać w pokruszonych płatkach. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złocisto. Przygotować pożywny sos serowy: w garnuszku zagrzać bulion warzywny, dodać pokrojone drobno topione serki i podgrzewać nadal do momentu, kiedy ser się rozpuści. Dodać, stale mieszając, śmietanę, zioła prowansalskie i według gustu sól.

Podawać kotlety polane obficie sosem serowym. Cała potrawa powinna być bardzo gorąca.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: