Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kotlety schabowe z rokpolem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 4 grube kotlety schabowe(bez kości),
  • ok.20 dag rokpolaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon Brie oryginalnyValbon Brie oryginalnyValbon Brie z oliwkamiValbon Brie z oliwkamiValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego!,
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • kieliszek wytrawnego białego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • pół łyżeczki  świeżych igiełek rozmarynu,
  • sól, pieprz ,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5  łyżek oleju do smażenia

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 grube kotlety schabowe(bez kości),
  • ok.20 dag rokpolaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon Brie oryginalnyValbon Brie oryginalnyValbon Brie z oliwkamiValbon Brie z oliwkamiValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego!,
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • kieliszek wytrawnego białego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • pół łyżeczki  świeżych igiełek rozmarynu,
  • sól, pieprz ,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5  łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety  ponacinać  w ten sposób, aby powstała   głęboka kieszeń. Lekko  posypać mięso solą i pieprzem ,natrzeć  przeciśniętym przez praskę  czosnkiem i skropić sokiem cytrynowym. Wstawić  szczelnie zakryte do lodówki na pół godziny. Rokpol dokładnie pokruszyć przy pomocy widelca, dodać  siekaną zieloną  pietruszkę i rozetrzeć  w  miseczce na masę.

Masą napełnić kieszenie w kotletach, spiąć wykałaczkami brzegi mięsa, obsypać kotlety   mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron, podlać winem i dusić pod przykryciem około godziny. W trakcie duszenia można dolewać po odrobinie wody, aby kotlety nie przywierały do dna.
Kotlety  doskonale smakują  z dodatkiem ryżu lub kaszy gryczanej.

Najnowsze komentarze