Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

KORECZKI:

  • kilkanaście truskawek
  • 2 małe banany (nie bardzo dojrzałe)
  • 1 duża twarda gruszka
  • mała kiść zielonych winogron bezpestkowych
  • 20 dkg twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyŻyczymy smacznego! białego
  • ew. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 garści łuskanych orzechów włoskich
  • sok z połowy dużej cytryny

Szpadki

  • 1 duże jabłko
  • arkusz folii aluminiowej

SOS:
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl. wody

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

KORECZKI:

  • kilkanaście truskawek
  • 2 małe banany (nie bardzo dojrzałe)
  • 1 duża twarda gruszka
  • mała kiść zielonych winogron bezpestkowych
  • 20 dkg twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyŻyczymy smacznego! białego
  • ew. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 garści łuskanych orzechów włoskich
  • sok z połowy dużej cytryny

Szpadki

  • 1 duże jabłko
  • arkusz folii aluminiowej

SOS:
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, osączamy dokładnie. Banany i gruszkę obieramy ze skórki. Banana kroimy w m/w 1 cm plastry, z gruszki wycinamy kulki specjalną łyżeczką, owoce skrapiamy sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z truskawek odrywamy szypułki i przekrawamy owoce na pół. Twarożek rozcieramy na gładką masę, ew. dodajemy niewielką ilość jogurtu. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je w posiekanych drobno orzechach. Na szpadki nadziewamy: winogrono, kulkę serową i połówkę truskawki albo krążek banana, kulkę serową i truskawkę, albo same owoce ...kolejność nadziewania i kombinacja dowolna. Za podstawę posłuży nam duże jabłko, jeżeli nie stoi stabilnie to przycinamy je z jednej strony a potem obwijamy całe folią aluminiową. Gotowe koreczki wbijamy dookoła w jabłko i całość ustawiamy na talerzyku lub tacy. Podajemy z sosem karmelowym do maczania. Można nalać sos do niewielkich, indywidualnych miseczek albo podać go w sosjerce.
SOS: Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: