Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kopytka zapiekane z dynią

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 8  większych ziemniaków,
  • pół szklanki mąki,
  • łyżeczka masła,
  • pół kg dyni,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 jaja,
  • 2 dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 8  większych ziemniaków,
  • pół szklanki mąki,
  • łyżeczka masła,
  • pół kg dyni,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 jaja,
  • 2 dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, ugotować, lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

2.W misce wymieszać ziemniaki, mąkę i jaja, zagnieść ciasto. Uformować  na desce wałek z ciasta, kroić  ukośnie kopytka.

3.Zagotować  w garnku wodę  z  odrobiną  soli, ugotować  kopytka, kiedy wypłyną i pogotują się jeszcze 2 minuty wyjąć  przy pomocy łyżki cedzakowej. 

4.Odkroić z dyni skórkę, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody i gotować 20 minut, odcedzić.5.Paprykę  pokroić  w cienkie paseczki.

5.Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć  na  2 łyżkach oleju.

6.Wymieszać kopytka z ugotowaną  dynią, podsmażoną  z czosnkiem ,cebulą oraz  pokrojoną papryką, a także  2 łyżkami  startego sera.

7.Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem. Przełożyć   potrawę, posypać pozostałym żółtym serem i zapiekać 15 minut w temperaturze180 st. C.

Najnowsze komentarze