Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kolorowa terrina warzywna

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • < 50PLN

  • pół kg świeżego szpinaku,
  • 3 marchwie,
  • 4 pory (tylko białe części),
  • 20 dag cienkiej szparagowej zielonej fasoli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 różyczka brokułu,
  • 1 jajko i 2 żółtka,
  • 1 szklanka i 4 łyżki śmietanki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki oliwy do natłuszczenia foremki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • pół kg świeżego szpinaku,
  • 3 marchwie,
  • 4 pory (tylko białe części),
  • 20 dag cienkiej szparagowej zielonej fasoli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 różyczka brokułu,
  • 1 jajko i 2 żółtka,
  • 1 szklanka i 4 łyżki śmietanki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki oliwy do natłuszczenia foremki

Sposób przygotowania:

Szpinak oczyścić, usunąć łodyżki, wrzucić na 30 sekund do wrzącej wody, osączyć na durszlaku i wyłożyć nim dno i boki foremki do keksów (uprzednio obłożone papierem do wypieków dokładnie posmarowanym oliwą). Liście powinny wychodzić poza krawędź foremki.

Marchew, paprykę i cukinię pokroić w cienkie długie paski. Wszystkie warzywa – oprócz papryki – już po pokrojeniu, wrzucać na 3 minuty do wrzącej wody, po czym wyjmować i osączać najpierw na durszlaku, potem na ściereczce. Układać warzywa na liściach szpinakowych w foremce.

Przygotować sos ze śmietanki, jajka i żółtek, sera, startej gałki muszkatołowej, soli. Zalać nim warzywa i okryć je zwisającymi liśćmi szpinaku. Miejsca, które nie zostały wcześniej okryte, zakryć pozostałymi liśćmi. Foremkę ustawić w naczyniu z wodą, na wierzchu położyć kawałek folii i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180ºC około godziny i 15 minut. Podawać po wystudzeniu, pokrojone w plastry.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: