Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • półtorej szklanki mąki
  • sól

Na farsz:

Do pokraszenia knedli:
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • półtorej szklanki mąki
  • sól

Na farsz:

Do pokraszenia knedli:
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

1.Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzącą  wodę i gotować, aż stanie się  miękka. Odcedzić i  drobno posiekać.
2.Cebulę posiekać  i podsmażyć na maśle.
3.Ser rozetrzeć widelcem dodając podsmażoną cebulę, dodać  posiekaną  kapustę, doprawić solą i pieprzem.
4.Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać  jajka i mąkę i szybko wymieszać,  nie wyrabiać ciasta.
5.Z ziemniaczanego ciasta formować wałeczek, kroić na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczać, nakładać porcję farszu i formować kulę.
6.W dużej ilości posolonej  wrzącej wody gotować knedle. Kiedy wypłyną  i pogotują się  chwilę wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej.
7.Stopić na patelni wędzony boczek i pokrasić  knedle.

Najnowsze komentarze